вівторок, 7 липня 2020 р.

Літні ігри з водою для дітей

Влітку діти в садочку більше часу проводять на свіжому повітрі. Як зробити спілкування з малятами продуктивним, корисним та розвивальним?

Ігри з водою завжди доступні і можуть не просто зацікавити, розважити, підняти емоційний настрій дитини, але й служать засобом пізнання навколишнього світу. Вони сприяють розвитку тактильної чутливості, дрібної моторики рук, координації рухів в системі «око - рука», дозволяють успішно розвивати психічні пізнавальні процеси, формувати сенсорні уявлення і первинні прийоми логічного мислення. У дошкільнят формується здатність до спостереження, розвиваються навички дослідницької поведінки, вони вчаться робити прості висновки, судження, порівнювати, узагальнювати, встановлювати закономірності.

Ігри з водою це і театр, і сфера творчої діяльності дитини, де розвиваються комунікативні та мовні здібності.

Проведіть такі ігри з водою в надувному басейні:

Зробимо дощик
діти черпають воду обома руками, піднімають їх догори та виливають воду назад у басейн

Веселі бризки

діти стають кружка в басейні, зачерпують воду долоньками та злегка бризкають одне на одного; у цей час намагаються не відвертатися

Водоспадик
діти переливають воду з однієї пасочки в іншу, змінюючи висоту над водою, щоб вийшов веселий і галасливий водоспад

Що тримається на воді
діти опускають в басейн камінчики, намистинки, пластикові кришки, шматочки поролону та спостерігають, що тоне, а що тримається на поверхні води.

Малюнки водою
Для цього знадобляться всілякі пензлики, валики і, власне, вода. А діти вже самі знайдуть, що і як їм "розфарбувати", але тільки водою і на асфальті.

Розвішування білизни
Як поєднати закріплення знань про кольори, розвиток дрібної моторики пальців рук, трудову діяльність та ігри з водою? Дуже просто, наприклад: сушка лялькової білизни. Натягніть мотузку спеціально для малюків, щоб вони до неї діставали. Покажіть, як правильно розвішувати білизну на прищіпки. І діти оволодівають трудовими навичками, закріплюють свої знання про кольори, розвивають дрібну моторику пальців рук, але ж як цікаво і непомітно для них!

Музика в склянці
Якщо налити в склянки різну кількість води, то можна запропонувати дитині відтворити знайому мелодію, постукуючи по склянках ложками, виделками, олівцями.

Спробуй, злови
Запропонуйте дитині за допомогою двох трубочок для коктейлю або китайських паличок для їжі виловити предмети, які плавають у надувному басейні або склянці.

Долоньки
Запропонувати дітям набрати воду в долоні і намагатися утримати її якомога довше.

Вій, вітерець
Дати завдання дітям подмухати на воду так, щоб з'явилися хвилі: спочатку невеликі, потім більш високі хвилі, а потім – «шторм»

Гонки кольорових крапель
Для цієї гри поставте на папері великі кольорові краплі (бажано різного кольору) за кількістю гравців. Ці краплі розташуйте на одній стартовій лінії і кожного граючого забезпечите трубочкою для коктейлю. За допомогою цих трубочок потрібно дмухати на свою краплю і «рухати» її вперед.

Ллється весела водичка
навчіть дітей переливати водичку з одного стаканчика в інший.

Дощик
навчіть дітей за допомогою ситечка та чашки робити дощик.

Кораблики
навчіть дітей пускати паперові кораблики на поверхню та дути, щоб вони рухались на поверхні води.

Тоне, плаває
навчіть дітей розрізняти властивості предметів (камінчики, намистинки, пластикові кришки, шматочки поролону, трісочки, камінчики) тонуть чи плавають.

Хвиля
навчіть дітей за допомогою рук створювати хвилі на воді.

Перенеси водичку ложечкою
навчіть дітей переносити воду ложкою з однієї миски в іншу.

Ловись рибка
навчіть дітей ловити рибку сачком заданого кольору та називати її.

Виловили
навчіть дітей за допомогою знарядь для витягання предметів (ложки, черпаки , сачки, вудочки з магнітом) виловлювати предмети, що тонуть і плавають з ємностей різного розміру (тазики, відерця,банки з широким горлом).

Кольорова водичка
навчіть дітей змінювати колір води за допомогою фарб та розуміти, що вода може змінити свій колір.


Немає коментарів:

Дописати коментар