неділя, 17 травня 2020 р.

Дитина б'ється в дитячому садку: що робити і чи варто турбуватися?



Коли малюк йде до дитячого садка, батьки відчувають хвилювання: як він адаптується в колективі, чи все йому сподобається, як буде себе вести?

Складно сказати, яким батькам доводиться гірше: тим, чию дитину ображають інші діти, або тим, чиє чадо є кривдником інших.

Коли малюк починає битися - це серйозний привід замислитись про причини такої поведінки і способи впоратися з проблемою.

Чому дитина б'ється

Якщо вам стали надходити скарги від вихователя на те, що ваш син або дочка лізе в бійку при першій-ліпшій можливості, в першу чергу необхідно з'ясувати причину таких дій.

Не виключено, що малюк потребує допомоги дорослих. Найбільш ймовірними причинами агресії по відношенню до інших дітей може бути:

  1. Стан здоров'я. Іноді дитина відчуває агресію проти своєї волі. Причиною може бути внутрішньочерепний тиск, неврологічні або психічні проблеми.
  2. Ситуація в родині. Діти часто копіюють поведінку батьків. Якщо мама з татом щодня з'ясовують стосунки на підвищених тонах, карають малюка, застосовуючи фізичні заходи, він обирає таку ж модель поведінки. У маленької людини в голові відкладається правило: «Правду треба доводити силою, хто сильний, той і правий».
  3. Надмірне захоплення мультиками та комп'ютерними іграми. Сучасні діти з однорічного віку є користувачами смартфонів і планшетів. Багато малюків буквально «підсаджуються» на мультики і ролики з «Ютуб». Більшість батьків навіть не здогадуються, скільки жорстокості ллється на їх чадо з екранів гаджетів. Діти приходять в садок і копіюють там поведінку своїх екранних кумирів.
  4. Погані стосунки з дитячим колективом, самотність. Дитині необхідна не тільки їжа, одяг та іграшки. Головне для маленької людини - це спілкування з близькими, ласка і турбота. Якщо вона недоотримує цього, то наслідки можуть бути самими різними. Часто такі дітки починають проявляти агресію, ображаючи слабших. Буває, що дитина, до якої погано ставляться в дитячому колективі, привертає увагу, роздаючи стусани направо і наліво.
  5. Підвищена активність. Нерідко надто енергійному малюкові не вистачає дня, щоб виплеснути свій заряд енергії. Під його гарячу руку може потрапити будь-який з однолітків.
  6. Погане виховання. Іноді дитина б'ється просто тому, що їй вдома не пояснили, що цього робити не можна. Деякі батьки спеціально навчають чадо, щоб він будь-які ситуації «розрулював» кулаками.

Як відучити битися

Не можна залишати без уваги агресивну поведінку малюка. Це призведе до того, що у нього складеться неправильна модель спілкування в колективі, він звикне вирішувати проблеми із застосуванням фізичної сили, не зможе знаходити компроміс, підлаштовуватися під оточуючих.

Перш ніж почати перевиховувати маленького забіяку, батьки повинні зрозуміти, що є причиною такої поведінки.
У таких випадках не буде зайвою допомога грамотного психолога.
Дізнавшись причину, по якій малюк проявляє агресію, потрібно акуратно і цілеспрямовано відучувати його від поганої звички:

  1. Виключіть домашні конфлікти. Дитина не повинна бачити, що мама з татом сваряться або навіть б'ються. Не можна застосовувати фізичні покарання.
  2. Поводьтеся з малюком спокійно, навіть якщо дуже засмучені і гніваєтесь. Не можна демонструвати агресію, інакше вона передасться дитині. Дізнавшись про чергову бійку в саду, без криків поговоріть з дитиною, з'ясуйте причину конфлікту, поясніть, що розпускати руки недобре. Якщо малюка ображають або обзивають інші діти, необхідно поговорити з вихователем або батьками кривдника.
  3. Ніколи не кажіть дитині, що вона погана, що ви не будете її любити, якщо вона продовжить битися. Малюк може вам повірити, і тоді стане ще гірше. Можна використовувати фрази на кшталт: «Мені не подобається твоя поведінка», «Твоя поведінка мене засмутила».
  4. Направте активність дитини в позитивне русло. Добре допомагають заняття спортом, тривалі прогулянки, рухливі ігри. Більше проводьте часу всією сім'єю, дитина повинна відчувати, що мама з татом завжди поруч і люблять її.
  5. Навчіть малюка проявляти агресію безпечними способами. Якщо щось сильно розлютило, можна порвати аркуш паперу, покричати, побити подушку. Деякі для таких цілей купують боксерську грушу. При цьому потрібно пояснити дитині, що такі способи розслаблення можливі тільки в певні моменти і на короткий час.
Головне у відносинах з дітьми - це любов і довіра. Малюк повинен знати, що мама і тато завжди поруч, підтримають у важкій ситуації, завжди на його стороні.

При цьому не варто перетворюватися в доброго дружка. Завдання батьків - направляти і навчати.

Правильне виховання і нормальні відносини в сім'ї - запорука щасливого життя маленької людини в майбутньому - адже дитина це дзеркало сім'ї.

Автор: Марина Байдюк

Джерело: група Дитячий психолог у Фейсбук

Немає коментарів:

Дописати коментар