пʼятниця, 18 лютого 2022 р.

Як реагувати, коли дитина каже "Я від тебе піду"



    Інколи наші діти ставлять нас у ситуацію, коли ми губимося та не знаємо, як себе поводити. 
Дитячий та сімейний психолог Катерина Кес пояснює, як реагувати, коли під час сварки маленька дитина каже "Я від тебе піду"

    Якщо під час сварки дитина каже "Я від тебе піду" і навіть може піти у напрямку до вхідних дверей, ніколи не кажіть йому "Ну йди, йди .." або "Тобі двері відчинити?", «Сумочку зібрати»?

⠀Тому що це не відповідь люблячого та мудрого дорослого. Це відповідь маленької скривдженої на весь світ дитини, яка, можливо, теж чула такі слова на свою адресу 😞. Або дорослого, якому здається, що виявляти та показувати свої почуття – соромно та ніяково.

⠀У цей момент ви всім своїм виглядом показуєте, (звичайно, прикидаючись), що вам все одно і вас не хвилює, що дитина хоче піти. А ще зараз вам хочеться показати дитині, як сильно вона залежить від вас.

⠀Звичайно, він нікуди не піде. Ви виграєте. А він програє. Але якою ціною?

Подивимося на цю ситуацію очима дитини

Їй в цей момент емоційно дуже погано і вона скривджена на вас.
Їй насправді в цей момент дуже хочеться вашої любові і підтримки, відчути опору. І ось вона робить цей відчайдушний крок - говорить про те, що піде.
Звичайно, вона дуже сподівається почути від вас, наскільки вона дорога і важлива вам, як ви її любите і не хочете, щоб вона пішла. Вона усім своїм серцем сподівається саме на цю вашу реакцію.

І раптом... "Ну йди, йди. Тобі двері відчинити?"

Це дуже боляче та прикро, надлом у довірі до вас. І сумніви: А мене люблять? Я взагалі тут комусь потрібний? Невже мамі (таті) все одно?»

Тому, якщо ваша дитина говорить про те, що хоче від вас піти, поведіть себе як Дорослий, що любить.

Підійдіть до неї, притисніть до себе і скажіть, що ви її дуже любите і не хочете, щоб вона йшла ❤ Це ж так просто і так природно.

⠀Не треба вдавати і розігрувати спектакль байдужості.

⠀Нехай дитина завжди буде знати, що ви її любите і вам не все одно.

⠀І поясніть:

⠀- Якщо ти хочеш, щоб я тебе обійняла - скажи: "Мамо, обійми мене". Тобі не потрібно для цього казати, що ти йдеш. Ми можемо обійнятися і помиритися з тобою без жодних доглядів.

Катерина Кес пропонує батькам безкоштовно електрону книгу "Як виховати щасливу дитину. 9 підказок батькам"

Скачати книгу можна за посиланням   https://bit.ly/3ofGHSi

Немає коментарів:

Дописати коментар